Saucijzenbroodjes (2 varianten)

Ik deel saucijzenbroodjes (2 varianten) met jullie en maak de kleine variant. Natuurlijk zijn er al 101 recepten voor saucijzenbroodjes, dus ik hoor je denken; alweer een recept hiervoor? Maar deze zijn anders! Ideaal voor bij de borrel! Mocht je trek hebben in saucijzenbroodjes tijdens de lunch, dan maak je “gewoon” de grote variant. Lees snel verder voor dit overheerlijke recept:

Ingrediënten (20 kleine of 10 grote saucijzenbroodjes)

– 250 gram half-om-half gehakt (je kan ook rundergehakt gebruiken, maar ik heb gemerkt dat de saucijzenbroodjes dan wat droger worden)

– 1/4 rode paprika of puntpaprika

– 1/2 witte ui

– 10 bladerdeegvellen

– fijne nootmuskaad

– 2 theelepels knoflookpoeder

– 30 gram geraspte belegen kaas

– 10 gram sesamzaadjes

– 30 gram paneermeel (hoeveelheid is afhankelijk van de vochtigheid van het gehaktmengsel, dus let erop dat je niet te veel doet! Hierdoor kunnen de broodjes droog uitvallen)

– 1,5 theelepel sambal

– 1 losgeklopt ei om de saucijzenbroodjes mee te bestrijken

– 1 ei om het gehakt te binden

– 1 eetlepel olijfolie

– zout en peper

– beetje kraanwater

Bereiding

  1. Rooster de sesamzaadjes goudbruin.
  2. Fruit de paprika met de ui in wat olijfolie tot het iets zachter is. Doe dit in een bakje en wacht tot het afgekoeld is.
  3. Meng het gehakt met het ei.
  4. Deel het gehakt in 2-en (dus 2x 125 gram).
  5. Meng de eerste 125 gram gehakt met nootmuskaat en sambal.
  6. Voeg peper en zout toe en paneermeel naar behoefte.
  7. Meng de tweede 125 gram gehakt met de gefruite paprika en ui en voeg de knoflookpoeder toe.
  8. Voeg peper en zout toe en paneermeel naar behoefte (je zal merken dat dit mengsel natter is dan het mengsel met nootmuskaat en sambal)
  9. Leg alle vellen bladerdeeg op het werkblad en snijd deze door de helft voor 20 kleine saucijzenbroodjes of laat ze zo voor de grote variant.
  10. Weeg beide mengsels en deel ze door 10 om erachter te komen hoeveel gehakt er in elk bladerdeegvel moet komen.
  11. Maak hiervan dan kleine balletjes en leg deze op de bladerdeegvellen. Maak de randjes van het bladerdeeg nat met een beetje water en vouw de bladerdeegvellen vervolgens goed dicht en werk de randjes af met een vork.
  12. Als de bladerdeegpakketjes allemaal goed dicht zitten bestrijk je ze allemaal met een laagje losgeklopt ei.
  13. Op de 10 saucijzenbroodjes met sambal en nootmuskaat strooi je de sesamzaadjes. Op de 10 saucijzenbroodjes met paprika en ui strooi je de belegen kaas.
  14. Bak alle saucijzenbroodjes op 220 graden in de oven voor 30 minuten.

Tip: als je over hebt, vries je deze heerlijke broodjes in! Belangrijk is dan wel dat ze volledig gebakken zijn. Aangezien ze al gaar zijn, is opwarmen bij 180 graden voldoende! Echter denk ik dat ze niet eens de kans krijgen om in de vriezer te belanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *